Arama

15 Temmuz 2016 Cuma

Hipertansiyon ve Hipertansif Kalp Hastalığı

Hipertansiyon

       Hipertansiyon(yüksek tansiyon); kalp, böbrek, beyin gibi bir çok organı etkileyebilen bir hastalıktır. Hipertansif kalp hastalıkları ise, artmış tansiyonun kalp karıncıklarında(ventriküllerinde) yol açtığı hacim artışı ve buna bağlı olarak kalpte oluşan komplikasyonlarla ortaya çıkan hastalıkları içerir.

      Normalde miyosit hipertrofisi* aşırı basınç artışına vücudun uyum sağlaması için gerekli olmasına rağmen kalp kasının uyum yeteneğinin kısıtlı olması ve hipertansiyonun uzun süre devam etmesi sonucunda fonksiyon bozuklukları, kalpte genişleme, konjestif kalp yetmezliği**, hatta ölüm gerçekleşebilmektedir.

      Hipertansif Kalp Hastalığı daha çok sol kalbi(sol kulakçık + sol karıncık) etkiler. Ama kalbin sağ yarısı etkileyen durumlar da vardır.





Sol Kalbi Tutan Hipertansif Kalp Hastalığı

Sol Ventrikül Hipertrofisi(Sol Karıncık Büyümesi)

       Sol ventrikül hipertrofisi, kalbin sol karıncığını oluşturan miyositlerin(kas hücreleri) büyümesi sonucunda karıncıktaki hacim artışıdır. Hipertansif Kalp Hastalığının en temel morfolojik bulgusu budur. Kalbin ağırlığı ve sol ventrikül duvarının kalınlığı artar. Bu hipertrofi sonucunda gerçekleşen esneklik kaybı, kalbin işleyişinde bozukluklara yol açabilir.

Klinik Özellikler

       Aşırı tansiyonun ciddiyeti ve hastalığın ilerlemesine bağlı olarak ortaya çıkan belirtiler değişiklik gösterir. Büyük olasılıkla semptom göstermemekle birlikte göğüs ağrısı ortaya çıkabilir.




Pulmoner Hipertansif Kalp Hastalığı(Cor Pulmonale)

       Hipertansiyonun daha çok kalbin sol yarısını etkilediğini ama bazı durumlarda sağ karıncık ve kulakçıkta da değişikliklere yol açtığını söylemiştik. İşte kalbin sağ yarısında etki gösteren hipertansif kalp hastalığına cor pulmonale adı verilmektedir.

       Bu hastalığa yol açan etmen pulmoner hipertansiyondur. Pulmoner hipertansiyon, kalpten akciğere temizlenmek üzere kanı götüren pulmoner arterlerde(akciğer atardamarları) ortaya çıkan yüksek basınçtır.

Akut Cor Pulmonale

       Hastalığın bu türü ani gelişen tür olup, kalpte herhangi bir boyut değişikliği bile olmadan hastayı ölüme götürebilir.

Kronik Cor Pulmonale

       Sağ ventrikül ve sağ atriyumda hipertrofi mevcuttur. Akciğer atardamarlarında yüksek tansiyonun uzun süredir devam ettiğine işaret eden aterom plakları vb. lezyonlar görülebilir.

*Miyosit Hipertrofisi: Kalp kasını oluşturan hücrelerde gerçekleşen büyüme. Hipertrofide hücre sayısında artış yoktur, sadece hacimce genşleme vardır.

**Konjestif Kalp Yetmezliği: Kalbin vücuda, dokuların oksijen ihtiyacını karşılayacak kadar kan pompalayamaması sonucu gerçekleşen kalp yetmezliği türü.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder